- Sağlıkla İlgili Merak Ettikleriniz

Post Top Ad

Responsive Ads Here

5 Eylül 2018 Çarşamba

Şifalı Bitkiler Ve Özellikleri 5

OĞUL OTU ( Melissa officinalis ) / Labitatae 
Diğer İsimleri : Melissa, kovanotu, temreotu, limonotu, turunçotu.
Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ, kafuru, tanen, acı maddeler, müsilaj, kahve asidi, eterik yağ, citral, citronellal, citronellol, geraniol, linalol, pinenler.
Özellikleri : Beyin, kalp, rahim ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu- kuvvetlendirici, spazm çözücü, ruhsal ve fiziksel sakinleştirici, hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici, terlemeyi önleyici, bağırsak parazitlerini düşürücü, kanı temizleyici, kalp hastalıklarını iyileştirici.
Önerilen Hastalıklar : Kalp rahatsızlıkları ( oğul otu İbni Sina dan günümüze kadar başarıyla kalp ilacı olarak kullanılmıştır.), "Vegatativa dystonie" adı verilen baş ağrılarında, uykusuzluk, hazımsızlık şikayetleri, nevralji, akciğerden kaynaklanan kan kusmalarda, sinir krizleri, depresyon, anksiete, kulak çınlaması, baygınlık, baş dönmesi, hafıza kaybı, melankoli, histeri, kansızlık, stres.
Kullanım Şekli ve dozu : 1 tatlı kaşığı kıyılmış bitkiden 1 bardak kaynar suya konularak 10 dakika baklatilir. Günde 3 defa birer bardak aç karnına içilir.
NOT : Oğul otu 20. asrın baş düşmanı olan stres ve kalp hastalıklarının en iyi yan tesirsiz ilacıdır. Eğer insanlar bunu bilselerdi çay yerine oğul otu içerlerdi.
ÖKSE OTU ( Viscum album ) / Loranthaceae
Diğer İsimleri : Çekem, Gevele, Burç, Gökçe.
Bilinen Bileşimi : Viskotoksin, vissin, koline muadil bir madde, norviskalbin, viskalbin, tiramin, inozit, urson, yağlı maddeler, provitamin A, Vitamin C, reçine ve sepi maddeler.
Özellikleri : Vazodilator / damar genişletici, hipotensor / tansiyon düşürücü, antispazmodik / spazm çözücü, diüretik / idrar söktürücü, kan birikimini önleyici, antiepileptik / epilepsi tedavisini destekleyici, antikansorejen / kanserden koruyucu.
Önerilen Hastalıklar : Damar tıkanıklığı, hipertansiyon, irada dışı titreme, dalak hastalıkları, baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi kollateral rahatsızlıklar, kronik nefrit, karaciğerde kan birikimi, akciğerden kan kusma, sinir krizleri, sara, baygınlık, histeri, migren, albumin, astım, prostat büyümesi, kanser.
Kullanım Şekli ve dozu : İnce kıyılmış yaprak ve dallardan bir çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır süzülür. Yemeklerden önce birer kahve fincanı içilir.
Yan Tesirleri : Meyveler zehirli olduğundan kullanılmamalıdır. Yaprak ve dallar zehirsiz olup kullanılmasında sakınca yoktur.
PAPATYA ( Matricaria chamomilla ) / Compositae 
Diğer İsimleri : Mayıs papatyası, Tıbbi papatya.
Bilinen Bileşimi : Papatyanın etkisini sağlayan oleum chamomillae ( uçucu yağ ), bisabalol, bisabalol oksit, amino asitler, chamuzelen, cadinen, capryl asid, cholin, fernesen, geroniol, pytosterin, nikotinik asid, yağ asitleri.
Özellikleri : Antispazmodik / spazm çözücü, emenagog / adet kanı söktürücü, antiseptik / mikrop öldürücü, antibakteriyel / mikropların yaşamasını engelleyici, diüretik / idrar söktürücü, stomaşik / mideyi kuvvetlendirici, kolagog / safra artırıcı, antihelmintik / bağırsak parazitlerini düşürücü.
Önerilen Hastalıklar : Karın ağrısı, soğuk algınlığı, iştahsızlıkruhsal çöküntü, uykusuzluk, mide-bağırsak ülseri, gastrit, bağırsak iltihabı, adet düzensizliği, ateş, idrar tutukluğu, safra azlığı, karaciğer ve dalak hastalıkları, böbreklerde taş, sarılık, sara.
Kullanım Şekli ve dozu : 1 bardak kaynar suya 10 tane çiçek konarak 10 dakika demlendirilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak içilir. Ülser için en az 3 ay kullanılmalıdır.
Yan Tesirleri : Fazlası kusturur. Hamilelere yasak.
PELİN OTU ( Arthemisia absinthium ) / Compositae
Bilinen Bileşimi : Terpenli alkol, tuyon, ketontuyon, a-pinen, kadinen, felandren, B-kariofilen, y-sepinen, bizabulen, hemazulenogen' den ibaret eterik yağ, absintin, anabsintin, artabsin, katalakton A ve B, oksilakton, artemisetin, kehribar ve elma asidi, sepi maddeler, vitamin C, B6 ve provitamin A.
Özellikleri : Tonik / kuvvetlendirici, digestif / hazmettirici, diüretik idrar söktürücü, aperatif / iştah açıcı, kolagog / safra söktürücü, antiflatulan / gaz söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurdu düşürücü, vülnerer / yara iyileştirici.
Önerilen Hastalıklar : Sıtma, sara, kusmalarda, adet zorluğu, hazım güçlüğü, uykusuzluk, verem, bağırsak parazitleri, mide ekşimesi ve yanması.
Kullanım Şekli ve dozu : 1 kahve kaşığı bitki bir bardak kaynar suya konarak 10 dakika demlendirilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.
Yan Tesirleri : Hamilelere, emzikli kadınlara ve mide kanaması geçirenlere yasak.
PITRAK ( Xanthium spinosum ) / Compositae 
Bilinen Bileşimi : Acı maddeler, sepi ve helme maddeleri, provitamin A, vitamin C, yağ.
Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, laksatif / bağırsakları yumuşatıcı, sudofirik / terletici, sindirim sistemini düzeltici.
Önerilen Hastalıklar : Üremi, sindirim güçlüğü.
Kullanım Şekli ve dozu : 1 çay bardağı kaynar suya 1 çorba kaşığı kıyılmış yaprak konur. 7 - 8 saat bekletilerek süzülür. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çorba kaşığı içilir.
RENKLİ BURÇAK ( Coronilla varia ) / Leguminosae
Diğer İsimleri : Körigen
Bilinen Bileşimi : Kornizid, koronilin, yağlı asitler, vitamin A ve C.
Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, kardiotonik / kalbi güçlendirici.
Önerilen Hastalıklar : Kalp hastalıkları.
Yan Tesirleri : Yüksek doz zehirleyebilir doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 


REYHAN ( Ocimum basilicum ) / Labiatae 
Diğer İsimleri : Fesleğen
Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ, estragol, eugenol, lineol, thymol, camphor, pinen.
Özellikleri : Aperatif / iştah açıcı, digestif / hazmı kolaylaştırıcı, antiflatulan / bağırsak gazlarını giderici, diüretik / idrar söktürücü, antiseptik / mikrop öldürücü.
Önerilen Hastalıklar : Mide krampları, mide bulantısı, gastrit, öksürük, kabızlık, miğren, asabilik ve sinir zafiyeti, baş ağrısı.
Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak kaynar suya 20 gr. kıyılmış bitki konarak 15 dakika demlendirilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak içilir.
Yan Tesirleri : Hamilelere yasak.
REZENE ( Foeniculum vulgare ) / Umbelliferae 
Diğer İsimleri : Erziyan, Raziyane, Arapsaçı, Sincibil.
Bilinen Bileşimi : Anatol, fenhon, a-pinen, afelandren, kampfen, dipenten, metilhavikol, anis aldehidi, anis asidi, fenikulen, Vitamin A ve C.
Özellikleri : Digestif / hazmettirici, antiflatulan / gaz söktürücü, ekspektoran / balgam söktürücü, diüretik / idrar söktürücü, laktiferoz / süt artırıcı, kardiotonik / kalbi güçlendirici, yaşlıları güçlendirici, estrojenik / kadınlarda cinsel istek artırıcı.
Önerilen Hastalıklar : Mide ve bağırsakgazı, klit, çocuklarda gaz sancısı, mide ağrısı, üremi, kalp yetmezliği, bronşit, ishal, kabızlık, ağrılı adet.
Kullanım Şekli ve dozu : Hafifçe dövülmüş tohumlardan 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır ve 2 saat demlendirilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
Süt çocuklarına emzirmeden sonra 2 kahve kaşığı verilir.
Yan Tesirleri : Hamilelere yasak.

SABUN OTU ( Saponaria officinalis ) / Caryophyllaceae 
Diğer İsimleri : Sabunçiçeği, Kargasabunu, Köpürgen.
Bilinen Bileşimi : Saponin, sapurubinler, sapurobin asidi, sapotoksin, karbonhidratlar, yağlı maddeler ve tuzlar, vitamin C.
Özellikleri : Mukolitik / balgam söktürücü, sudofirik / terletici, diüretik / idrar söktürücü, zayıflatıcı.
Önerilen Hastalıklar : Nefes darlığı, romatizma, nikris, kemik deformasyonları, karaciğer ve safra ağrıları, sivilceler.
Kullanım Şekli ve dozu : Kıyılmış köklerden 1 kahve kaşığı bitki 0,5 litre suda 5 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.
Yan Tesirleri : Yüksek dozlar zehirleme yapar. Hamilelere yasak. Doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
SALEP OTU ( Orchis maculata ) / Orchidaceae 
Diğer İsimleri : Salepotu, Çayırotu, Çamçiçeği.
Bilinen Bileşimi : Helme, nişasta, dekstrin, metilpentozan, sakkaroz, madeni tuzlar, loroglosin glikozidi.
Özellikleri : Göğüs ve bronş yumuşatıcı, öksürük dindirici, panzehir.
Önerilen Hastalıklar : Öksürük, bronşit, solunum yolu iltihabı, zatürre, mide ve bağırsak ağrıları, zihin yorgunluğu, çocuk ishalleri, panzehir olarak zehirlenmelerde.
Kullanım Şekli ve dozu : Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.
Yan Tesirleri : Mide ve bağırsak hastalığı olanlara yasak.
SARMAŞIK ( Hedera helix ) / Dioscoreaceae 
Diğer İsimleri : Duvar sarmaşığı, Karayaprak, Orman sarmaşığı.
Bilinen Bileşimi : Saponinler, hederin glikozidi, kolesterin, pektin, inozit, elma ve karınca asidi.
Özellikleri : İltihaplı salgı bezlerini sakinleştirici, sıkıştırıcı, idrar söktürücü, vücutdaki yağ tabakalarını eritici ( zayıflatıcı ).
Önerilen Hastalıklar : Dalak iltihabı, ülser, kulak ve diş ağrısı, nezle, grip, şişmanlık, uykusuzluk.
Kullanım Şekli ve dozu : 1 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılıp süzülür. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
SAKIZAĞACI ( Pistacia lentiscus ) / Anacardiaceae
Diğer İsimleri : Damlasakız ağacı, Mastik, Mesteki.
Bilinen Bileşimi : Masticoresen, mastikon asidi, mastikol asidi, mastikin asidi.
Özellikleri : Dişleri temizleyici, dişetlerini kuvvetlendirici, ağız kokularını giderici, balgam söktürücü.
Önerilen Hastalıklar : Apse, iltihap, yara, yanık, agız kokusu, öksürük, bronşit, nefes darlığı, gastrit.
Kullanım Şekli ve dozu : Bu bitkinin gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. Bu sakızdan bir miktar alınarak dövülüp bala katılıp yenilir. Sakız olarak da çiğnenir.
SARIMSAK ( Allium sativum ) / Liliaceae 
Bilinen Bileşimi : Eterik yağ ( allilpropildisulfit, dialildisulfit ), 2 antibiotik ( alisin, garlisin ), fitosterin, azotlu maddeler, katı yağ, vitamin B, C, D, fermentler, hormon etkileyici maddeler, kolin, fitonsid.
Özellikleri : Ekspektoran / balgam söktürücü, antiseptik / mikrop öldürücü, antibiotik / mikropların yaşamasını engelleyici, diaforetik / ter ifrazatını stimule edici, diüretik / idrar söktürücü, hipotensor / tansiyon düşürücü, antikolesterolemik / kolesterol düşürücü, kanda meydana gelen pıhtıları çözücü sistemi harekete geçirici, kanı sulandırıcı, antihelmintik / bağırsak parazitlerini düşürücü, bakteresid / bakteri öldürücü, vücuda direç ve kuvvet verici, ihtiyarlamayı geciktirici.
Önerilen Hastalıklar : Damar sertliği, kalp hastalıkları, güneş çarpması, sarılık, kanser, şeker hastalığı, allerji, nefes darlığı, astım, bronşit, grip, yüksek tansiyon, varis, sara, bağırsak parazitleri.
Kullanım Şekli ve dozu : Günde 3-4 diş ezilerek yoğurt veya yemeğe katılarak yenilir.
SIĞIR DİLİ ( Anchusa officinalis ) / Boraginaceae 
Bilinen Bileşimi : Sinoglosgin alkaloidi, tanenler, kolin, alkalin, sinoglosin, alantosin.
Özellikleri : İdrar söktürücü, safra söktürücü, terletici, ısıtıcı, kalp ferahlatıcı.
Önerilen Hastalıklar : Öksürük, nezle, grip, vesvese, kendi kendine knuşma, korku, stres ve sinir bozukluğu, bronşit, sevdaya uğrama ve bu mizaçta olma.
Kullanım Şekli ve dozu : 4 bardak kaynar suya 50 gr. yaprak konarak 15 dakika demlendirilerek süzülür. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak içilir.
SIĞIR KUYRUĞU ( Verbascum densiflorum ) / Scrophulariaceae 
Bilinen Bileşimi : Saponin, sapogenin, quecetin, crocetin, hesperidin, şekerler, yağ, eterik madde, kumarin, ksantrafil.
Özellikleri : Antiastmatik / astımı giderici, diaforetik / ter ifrazatını stimule edici, mukolitik / balgam söktürücü, diüretik / idrar söktürücü, sudofirik / terletici, bakteriostatik / bakterilerin gelişmesini önleyici.
Önerilen Hastalıklar : Öksürük, bronşit, tüberkiloz, mide spazmı, nezle, nefes darlığı, karaciğer hastalıkları, mide ve bağırsaklardaki iltihaplanmalar, akciğer hastalıkları.
Kullanım Şekli ve dozu : 300 gr. kaynar suya çiçek durumlarından ( çiçeklerin sarı renk kısımları ) 1çorba kaşığı konarak haşlanır ve 1 saat demlendirilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çorba kaşığı içilir.
SİNİRLİ OT ( Plantago lanceolata / major / media ) / Plantaginaceae 
Bilinen Bileşimi : Acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, sümüksü madde, şeker, tanen, A ve C vitaminleri.
Özellikleri : İdrar söktürücü, balgam söktürücü, kabız yapıcı, basit kanamaları durdurucu, tıkanıklık çözücü, hazım kolaylaştırıcı, antiseptik, iltihaplanmaya karşı.
Önerilen Hastalıklar : İshal, bronşit, astım, verem, öksürüğün her çeşidi, nefes darlığı, gastrid, dizanteri, kan tükürme, tohumumları safra kesesi taşlarına.
Kullanım Şekli ve dozu : Bitkiden 1 çorba kaşığı yaprak 0,5 litre kaynar su ile haşlanarak 2 saat demlendirilir ve süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
Yan Tesirleri : İnce kıyılmış köklerden 4 çorba kaşığı 800 gr. suda 20 dakika kaynatılır ve üzerine 4 çorba kaşığı kıyılmış yaprak ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür ve 500 gr. bal karıştırılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.
SOLUCAN OTU ( Pelargonium endlicherianum ) / Geraniaceae
Bilinen Bileşimi : Tanen, şekerler, yağlar, flavon glikozidi.
Özellikleri : Antihelmintik / bağırsak solucanlarını ( özellikle askaris ve kılkurdu ) düşürücü.
Önerilen Hastalıklar : Bağırsak parazit ve solucanları.
Kullanım Şekli ve dozu : 100 gr. taze bitki veya 25 gr. kuru bitki balla karıştırılıp sabahleyin aç karnına yenilir.
SUMAK ( Rhus coriaria, Rhus cotinus ) / Anacardiaceae
Bilinen Bileşimi : Şekerler, tanen, mum, flavon glikozidleri, asidler (sitrik, gal, mallik, tartarik), miristirin ve fustin flavonoidleri, fizetin flavonoidi,
Özellikleri : Digestif / hazmı kolaylaştıncı, kabız yapıcı, hafif mikrop öldürücü, antihiperglisemik / kan şekerini düşürücü, antihemorajık / kanama durdurucu, antifebril / ateş düşürücü, diüretik / idrar söktürücü, tükürük artırıcı, sıkıştırıcı, iltihaplanmaya karşı.
Önerilen Hastalıklar : Mide ülseri, nefes darlığı, kan tükürme, böbrek hastalıkları, iştahsızlık, ishal.
Kullanım Şekli ve dozu : 2,5 bardak kaynar suya 1çorba kaşığı sumak yaprağı konup 10 dakika demlenir.
Boğaz hastalıklarında gargara olarak kullanılır veya günde 3 kere birer bardak içilir.
Kan şekerini düşürücü ve idrar söktürücü; 4 bardak suya 50 gram kuru bitki konup kaynatılır. Sabah - akşam birer fincan içilir.
Yan Tesirleri : Yüksek tansiyonlulara yasak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here