- Sağlıkla İlgili Merak Ettikleriniz

Post Top Ad

Responsive Ads Here

25 Ekim 2017 Çarşamba



Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı“Syzygium aromaticum” ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri “Dianthus petraeus” bitkisinden elde edilirler.
İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır. Karanfil ağacı, latince adıyla ‘szygium aromaticum’ mersingiller familyasındandır. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.
Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılr. Adı Fransızca clou (çivi) dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagasgar'da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka'da yetiştirilir. İklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 15 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir. Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur. Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu 1.5-2 cm iken hasat edilirler. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan'da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa'da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.
Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine döner. Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir. Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları sever. Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.
Karanfil,  Osmanlı Mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır. Kuvvet macunlarında, aşurede onun kullanımından vazgeçilemez. O, karanfil ağacının tomurcuklu çiçekleridir. Çiçekçilerin satışa sundukları ve halk arasında bilinen karanfil çiçeği ile hiçbir alakası yoktur. Avrupalılar, onu turşu ve tatlılarında çeşni vermesi amacı ile kullanırlar. 
Anadolu’da, eczanelerin olmadığı bölgelerde halen çürük diş ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Çürük dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir parçası yerleştirilir veya da yağından bir damla damlatılır. Ağrı kesici gücünü içerdiği gallik asitten alır.   
Tarihçesi  
Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar'da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus'un, "Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor" sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzyıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. (Sesterce,eski Roma'nın madeni parasıdır. Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır.) 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa'da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler.Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır.
Anavatanı Baharat Adaları Filipinler’dir. Eski Mısır mezarlarının duvarlarında ipe dizilmiş karanfil resimleri vardır. Karanfili tedavi amaçlı ilk kez Bingenli Hildegard yer vermiştir. Hekimler Avrupa’da koleranın ve vebanın yaygın olduğu dönemlerde boyunlarına karanfilden yapılmış kolye takar, hasta muayenesinde dudaklarının arasında bir karanfil tutarlardı. Hastayı muayene edip yanından ayrıldıktan sonra da karanfil çiğnerlerdi.
Diğer İsimleri: Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata, Clove Tree, Giroflier’dir.
Besin değerleri;

Mükemmel bir manganez kaynağı olan karanfil aynı zamanda iyi bir omega - 3 yağ asidi, vitamin K, diyet lif, magnezyum, kalsiyum, reçine ve tanen kaynağıdır.

Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur. Karanfil yağı da denilen bu esans, diş hekimliğinde sıkça yararlanılan antiseptik ve ağrı kesici ilaçların yapımında kullanılır. Karanfil tomurcukları ise, bazı reçel, yemek, turşu ve baharatlı şarapların yapımında çeşni olarak kullanılmaktadır.
Birleşimi: Karanfilin (kurutulmuş karanfil goncası) birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Eter yağ türevleri %15 oranında olup bununda en önemlisi %70-90 ile Eugenol (Ögenol) olup onu %10-15 ile Aceteugenol, %5-12 ile β-Caryophyllen takip eder. Bu dört madde eter yağın %99’unu oluşturur. Ayrıca Benzaldehyd, Benzylalkol, α-ve γ-Caryophyllen, Fanesol, Ozoeugenol ve Limonen içerir.
b) Flavonlara; Quercetin ve Kampferol ile bunların glikozitlerini içerir.
c) Tanenler; başta Gallusasidi, Ellagasit ve Fenolkarbonik türevlerinden (%10) Ferulasit, Kaffeasidi, Salicylasit ve Vanillinasidi sayabiliriz.
d) Triterpenler %2 civarında olup başta; Oleanolasit, Crataegolasit, β-Sitosterol ve Stigmasterol’u sayabiliriz.
Tesir şekli: Antimikrobik (mikropları öldürücü), antiviral (virüsleri öldürücü), krampları çözücü, iltihapları önleyici, kanı inceltici, kusma, bulantı ve şişkinliği önleyici, mantarları yok edici ve E-coli bakterilerin azmasını önleyicidir.
Kalitesini öğrenmek
Yüzdürme testi, karanfilin kalitesini öğrenmek için kolay bir yoldur. Kaliteli karanfil suya atılınca ya dibe iner ya da suda dikey şekilde asılı kalır. Âdi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.
Kullanımı
Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusuna karşı kullanılır. İçerdiği "Eugenol" maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Anti bakteriyel etkisi vardır.
Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyva salatasına, aşureye, zerdeye, helvaya, baharatlı ekmeğe katılır.
6 diş karanfil, 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir. 

Yan tesiri
Kabızlık etkisi vardır. 
Telafisi
Kavak yaprağıyla beraber kaynatılır.
İshale karşı Kuru Karanfil… 
Kuru karanfil; Allah’ın bir mucizesidir. Kuru karanfilde bizleri şaşırtan durum, içeriğinde alpha-kadinolalpha-kubeben ve maslinik asit etkin maddelerinin aynı anda bulunmasıdır. Bu üç ana etkin maddeyi başka hiçbir bitkinin çiçeğinde aynı anda bulamazsınız. Bu özellik karanfile özgüdür. Onun bu ayrıcalığı, ishale karşı, bu üçlünün bir arada bulunmasında saklıdır. Kuru karanfil, ani gelişen ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. Deyim yerinde ise, kuru karanfil ishale karşı muhteşem etkilidir ve bıçak keser gibi ishali keser. Eğer, ishal oldu iseniz, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) nasıl ortadan kaldırdığını hayretle gözleyebilirsiniz.
İshal olunduğu zaman; 7-8 karanfili ortadan bölüp çiğnemeden bir kaç yudum suyla yutulur. Öğleden evvel bir kere öğleden sonra bir defa daha alınmalıdır.10-11’e kadar çıkabilirsiniz. Bıçak keser gibi keser ishali…

İleri yaş grubunda olup da günler süren ishal şikâyetleri sonunda elektrolit dengesi (tuz ve mineral dengesi) ve vücutlarının su dengesi bozulmuş yaşlı insanlar, uyguladıkları sıkı diyete rağmen ishalleri devam ederkendestekleyici olarak karanfil kürünü uyguladıklarında, ertesi gün  karın ağrılarının, bağırsak hareketlerinin azaldığını ve çok daha seyrek tuvalete çıktıklarını gözlemleyebiliriz. Mucizevi bir yardımcıdır..(Ama hekime mutlaka gidilmelidir.) 
Kanser hastaları
Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı gelişen ishaliniz var ise, birkaç günlük karanfil kürü mükemmel bir yardımcıdır.   
Zihin ve beden yorgunluğuna karşı 
Karanfilin alternatifi yoktur. Onun sahip olduğu bazı özellikleri ve kimyası başka hiçbir bitkiyle veya baharatla mukayese edilemez. Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz?  Zihin yorgunluğunuz da mı mevcut? Başınızda veya üzerinizde bir ağırlık mı hissediyorsunuz?  Veya gergin misiniz?  Bir bardak su kaynatın ve hemen sıcakken üzerine dokuz-on adet karanfil tanelerinden ilave ediniz. Beş-altı dakika bekledikten sonra karanfilleri içerisinden çıkarmadan yudum yudum içiniz. En geç on dakika sonra yorgunluğunuzun gittiğini, vücut direncinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çok daha önemlisi, günün yorgunluğuna bağlı zihin yorgunluğunuzun ortadan kalktığını daha dinamik düşünsel güce sahip olduğunuzu hayretle hissedebileceksiniz. Var ise, üzerinizdeki gerginliğin de yavaş yavaş ortadan kalktığını göreceksiniz. Karanfilin bu konudaki etkilerini daha da artırmak istiyorsanız, kendinize bir çay demleyip içerisine 10-12 adet karanfil atınız, birkaç dakika bekledikten sonra çayınızı yudumlayarak keyfini çıkartınız. İçtikten 5-10 dakika sonra zihin yorgunluğunuzun kayıp olduğunu ve zindeleştiğinizi hayretle gözlemleyebilirsiniz. Bu amaçla uygulayacağınız karanfilli çayı haftada 3-4 defadan fazla uygulamayınız ve alışkanlık haline getirmeyiniz.  
Zihin ve beden yorgunluğu için karanfil çayı yapılışı;

Cezveye 1 su bardağı su konur, kaynamakta olan suyun içine 7 – 8 tane karanfil atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, soğutmadan sıcak olarak yudum yudum içilir. Genelde akşam yemeklerinden sonra 20 gün kadar kür halinde uygulanması tavsiye edilir. 10 günlük bir aradan sonra tekrar uygulanabilir.
Başka Bir Karanfil Çayının Yapılışı
Malzemeler: Karanfil tomurcuğu, Kuşburnu, Çitlenbik
Hazırlanışı: Kaynar suyun içine yarım tutam kuşburnu, çitlenbik ve bir tutam karanfil tomurcuğu atılır.10 dak. Kaynatıldıktan sonra şekerle tatlandırılarak içilir.“Hıçkırığı gidermekte, iştahı açmakta, dimağı kuvvetlendirmekte etkin yararları vardır. Aynı zamanda şiddetli baş ağrılarını gidermekte ve uyuyamayan kimselerin rahat uyumalarını da sağlar.”
Çürüklere Karşı Yararlı…
Esasında yemeklerden sonra ağzımıza atacağımız karanfilin ağızda çürüklere yol açan bazı mikroplar üzerinde etkili olduğu (Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia),ağzımızda bunların gelişimini önlediği deneysel olarak da ortaya konulmuş. Burada bir hususu belirtmekte yarar görüyorum; yapılan çalışmada bu mikropların gelişmesini önleyen madde sanıldığı gibi karanfil yağında bulunan bileşenler değil, fenolik maddeler (kempferol ve mirisetin) bulunmuş. Dolayısıyla kurutulmuş karanfil çiçeklerinin doğrudan ağızda tutulması daha yararlı olabilir. Karanfilin bu antiseptik özelliğinden diş macunu ve gargaralar içerisinde dc yararlanılıyor. Diş çürüklerinde etkisini “yerel anestezik” olarak ağrıyan kısım uyuşturularak ağrının daha dayanılabilir hale gelmesini sağlayarak gösteriyor. Bu amaçla karanfil yağının içerisinde bulunan bileşenlerden sadece beta-karyofilen’in etkili olduğu tespit edilmiş. Karanfille ilgili kayıtlarda diş ağrısını giderici etkisi yer almakla beraber, ağrı kesici etkisinin bulunup bulunmadığı konusunda yapılmış herhangi bir bilimsel çalışmaya rastlamadım. Karanfil yağının diş çürüklerine yol açan mikroplar haricinde diğer birçok mikroorganizma üzerinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda çalışma mevcut. Bir çalışmada karanfil ve biberiye yağlarının karışım halinde uygulanmasıyla çeşitli mikroorganizmalar (gram pozitif ve gram negatif) üzerinde daha da etkin hale geldiği bildiriliyor. Bir başka önemli bulgu da karanfil yağının ve içerisindeki temel bileşen olan öjenolün dermatofit enfeksiyonlarına yol açan mantarlar (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) üzerinde gözlenen kuvvetli etkisi. Dermatofitler, en belalı mantarların başında geliyor; deri üzerinde bilhassa ayak tırnaklarında yerleşerek tırnağın kalınlaşmasına ya da saçlı deriye bulaşarak saç dökülmesine yol açanları en sık görülenleri.

Kuvvetli Bir Antioksidan…
Karanfilin mikroorganizmalar üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalar arasında biri dikkatimi çekti. Farklı etki şekillerine sahip 13 antibiyotiğin bir mikroorganizma (Staphylococcus aureus) üzerindeki etkisinin sekiz bitki özütü (biri karanfil) tarafından nasıl ve ne derecede etkilendiği incelenmiş. Deney sonucunda karanfil özütünün 13 antibiyotikten 1 l’inin etkisini kuvvetlendirdiği gözlenmiş. Bu bence çok ilginç…
Karanfille ilgili yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan bir başka bulgu da kuvvetli antioksidanetkisi bulunması. Yani vücudumuzda serbest radikal hasarının önlenmesinde yararlı olabilir. Karanfil çayının kanserlerin önlenmesinde de yararlı olabileceği konusunda yayınlanmış bazı çalışmalar mevcut. Şüphesiz bu çalışma sonuçlarının daha doğru değerlendirilmesini sağlayacak ayrıntılı yeni çalışmalara ihtiyaç var, ama abartmadan günde bir fincan karanfil çayı içilmesi yararlı olabilir.
Bilhassa sarımsaklı bir yemek yedikten sonra ağzımıza attığımız veya baharat olarak tatlılara kattığımız karanfil tomurcukları diş çürüklerinin önlenmesinde yararlı oluyor. Ayrıca karanfil çayının kanserlerin önlenmesinde de yararlı olabileceği konusunda yayınlanmış bazı çalışmalar mevcut.
Dikkat: Karanfil kürü uygulanırken 
İshal şikayetlerinde karanfil, çay olarak içilmemelidir. Birkaç yudum oda sıcaklığındaki su ile alınmalıdır. Trombozit (platelet) düşüklüğü sorunu yaşayan hastaların karanfil kürünü uygulamamaları gerekir. Özellikle bazı ilaçlar, yan tesir olarak trombozit düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu türden ilaçları kullanan hastaların karanfilden uzak durmaları gerekir.
Kullanacağınız karanfillerin raf ömrünün bir yıldan daha fazla olmamasına özen gösteriniz. Bir yıldan fazla beklemiş karanfilleri kullanmayınız. Kuru karanfili iki parmağınızın arasında ezmeye çalışınız, eğer kolayca kırılıp ufalanıyor ise, kullanmayınız. Raf ömrünü çoktan doldurmuş demektir.  
Karanfille Cinsel Gücünüzü Arttırın…
Eski çağlarda aşk çiçeği olarak ün salan karanfil afrodizyakların en etkililerinden biridir. Romalılarda baştanrı Jüpiter'in çiçeği olarak kabul ediliyor, aşıklara özel yapılan törenlerde kullanılıyor, Ortaçağ'da nişanlılığı simgeliyordu.
Eski Yunanlılar karanfili Gök Baba'ya adamış ve ona çiçeklerin çiçeği adını vermişlerdi.
Endonezya'da yetişen baharat çeşidi, Mersin bitkisiyle akrabadır ve kışları yapraklarını dökmeyen bir ağacın tomurcuklarıdır.
Karanfil yemeklere tat ve koku vermek amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır. Çiçekleri şekerlemelerde, taç yaprakları çorba, sos, şurup, likör ve şaraplara eklenir.
Kadın ve erkeklerde cinsel arzuyu arttıran karanfil, ayrıca kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardım eder.
Güçlü bir mikrop kırıcıdır. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Mideyi çalıştırıp, iştah açar, sindirime faydası vardır. Bunların yanında hafızayı güçlendirir ve sinirsel baş ağrılarını giderir.
Karanfil tam bir şifa kaynağı!
Güzel kokulu, kurutulmuş bir bitki olan karanfilin sağlığımıza faydalarını biliyor musunuz?
Karanfil genellikle mutfakta kullanılsa da yüzyıllardır sağlığa faydası sebebiyle de tercih edilir.

Çinliler karanfili 2000 yıl önce ağız kokusundan kurtulmak için kullanmıştır. İmparatorun önüne çıkacak kişilerin mutlaka karanfil çiğnemesi gerekirdi. Ayrıca afrodizyak özelliğiyle de bilinirdi.

Karanfil, antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antiseptik özellikleriyle bilinir. Uyuşturucu etkisine de sahip karanfil, yüzyıllardır ağrı kesici olarak ve özellikle diş tedavilerinde kullanılmıştır. Karanfil yağındaki bileşikler kan dolaşımına iyi gelir ve cilde direkt olarak uygulandığında canlılık kazandırır.

Karanfil, sindirim sistemine de fayda sağlar. Şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir ve metabolizmayı hızlandırır.
Boğaz Ağrısı ve Öksürük Tedavisi
Soğuk kış aylarını kolaylıkla atlatmak için yapmanız gereken bazı kolay tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık tercih edileni ise sizlerin kolaylıkla uygulayabileceğiniz ve şifalı bitkiler eşliğinde kullanılacak bir takım bitkisel tedavi yöntemleridir.
Uzun yıllar boyunca pek çok şifalı bitkinin özellikleri göz önüne alınmış ve bunlara bağlı olarak çalışmalar yapılmıştır. Öksürük ve boğaz ağrısı söz konusu olduğu zaman insanı rahatlatan ve dinginlik veren hemen tüm otları bir araya toplayarak bir çay yaptık. Bu çayı kullanarak soğuk kış günlerinde rahatlıkla oturduğunuz yerden boğaz ağrılarınızı ve öksürüğünüzü tedavi edebilirsiniz. Öksürük tedavisi ise oldukça zor bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır.
Çayımızın malzemeleri: 2-4 kişilik
*Bir avuç ıhlamur
*Bir iki adet zencefil (büyük taneler)
*Bir iki adet zerdeçal
*Altı – yedi adet karanfil
Hazırlanışı:
Soğuk algınlığına karşı şifa olarak kullanılan bu çayımızı hazırlamak oldukça basittir. Öncelikle malzemeler esnasında yer alan tüm otları bir demliğin içerisine koyun ve kısık ateşte bir süre karıştırın özellikle karanfillerin kendine has olan kokuları kısa bir süre içerisinde sizlerin çok daha farklı lezzetlere ulaşmanızı sağlayacaktır. Soğuk kış günlerinde boğaz ağrıları ve hastalıklar söz konusu olduğu zaman bu karışımı kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Karanfil çayı içerisine tarçın da eklenirse boğaz ağrısı için güzel bir bitkisel çay hazırlanmış olur.
Çiğnendiğinde nefesi tazeleyen, aynı zamanda ağız kokusuna karşı da çok etkili olan karanfilin faydaları
• Manganez, kalsiyum ve magnezyum minerallerinden zengindir. C ve K vitaminlerinin çok iyi bir kaynağıdır. Lif açısından oldukça zengindir.
• Akciğer ve cilt kanserlerinden korunmaya ve mevcut hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
• İçeriğindeki temel kimyasal bileşen olan “eugenol”, ağrı kesici, lokal anestezi, anti-enflamatuar (enfeksiyona karşı) ve antibakteriyel etkileri nedeniyle diş hekimliğinde kullanılmaktadır.
• “Eugenol”, güçlü bir trombosit inhibitörü (kan pıhtılaşmasını engeller) olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliğiyle kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.
• Tip 2 ( geç başlangıçlı) diyabet için insülin hormonu üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.
• Anti-Fungal özelliğiyle, çeşitli mantar türlerine karşı etkilidir.
• İlaçlarda Anti-toksik özelliğiyle kullanılmaktadır.
• Afrodizyak özelliği ile cinsel gücü artırır.
• Güçlü bir mikrop kırıcıdır. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu engeller. Mideyi çalıştırıp, iştah açar, sindirime faydası vardır. Bunların yanında hafızayı güçlendirir ve sinirsel baş ağrılarını giderir.
•  Bir kimsenin nefesi kötü koksa; Bir miktar karanfil ve havlıcan ile çavdar ekmeğinin kabuğunu alıp döverek bal suyuyla içse kötü kokan nefesini anında iyileştirir.
•  Et ve et sulu yiyeceklerin bozulmasını, bayatlamasını önler.
•  Bol idrar söktürür, vücutta çeşitli sebeplerden biriken su yu dışarı atar.
•  Damla hastalığını zamanla geçirir.
•  Verem tedavisinde, diğer ilaçlar yanında bunun da faydası çok olur.
• Toksinlerin atılmasını sağlar,

• Serbest radikalleri temizler, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur. Özellikle hasta yakınlarına bakan kişiler için, mikroplara karşı koruyucu etkisinden dolayı bulunmaz bir nimettir!
• Bronşları açıcı ve ferahlatıcıdır. Soğuk algınlığı döneminde kullanılmalıdır. Sigarayı bırakır iken hem enerji verir, hem sigara içme isteğini engeller ve ciğerlerdeki nikotini atar.
• Karanfil, zihni açar ve enerji verir. Bunun için sabah demlediğiniz çayın içerisine birkaç adet karanfil atmanız yeterlidir veya çayından bir çay bardağı içmek yeterlidir. Gece veya saat 5 ten sonra içilir ise uykusuzluk yapar.
• Ağız’da ve mide’de ifrazatı artırarak, nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır
Mide tenbelliği ve iştahsızlığı giderir
•Çok kuvvetli dezenfektan olup, gıdaların mide ve barsakta kokuşmasını ve gaz yapmasını önler

Karanfilin Diğer Faydaları
·        Uyarıcıdır.
·        İshali keser.
·        Öksürüğü keser.
·        Gaz söktürücüdür.
·        Cinsel isteği arttırır.
·        Ateş düşürür, terletir.
·        Baharat olarak iştah açar.
·        Sinirsel baş ağrısına iyi gelir.
·        Bağışıklık sistemini güçlendirir.
·        Mideye ve göğse kuvvet verir.
·        Antiseptiktir; Mikropları öldürür.
·        Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir.
·        Mide bulantısını ve kusmayı önler.
·        Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
·        Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur.
·        Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür.
·        Hazmı kolaylaştırır.
.        Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir.
·        Kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardımcı olur.
·        Dağkaranfilinin çiçekleri balla karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı giderir.
·        Ağrı kesici ve mikrop öldürücü özelliği nedeniyle özellikle dişhekimliğinde faydalıdır.
·        Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir.
·        Karanfilyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan ovuşturularak uygulanır.
·        Karanfil koklanırsa uyku getirir, çiğnenirse ağız ve vücudun kokusunu güzelleştirir, ağız yaralarına dişeti hastalıklarına ve iltihaba iyi gelir.
Karanfilin iyi geldiği hastalıklar…
- İstifrağı ve ishali giderir.
- Karanfil yemek veya bal suyuyla içmek kalbe kuvvet verir.
- Ciğeri de sağlamlaştırır.
- Yemeği hazmettirir.
- Mide bulanmasını ve kusmağı giderir.
- İştah açıcıdır.
- Mideye, başa ve sair azaya kuvvet verir.
- İshali teskin eder.
- Soğuktan olan bütün hastalıklara faydalıdır.
- Tamlaya, sinir bozulmasına, aza (el titremesi, ayak titremesi vs.) titremesine, çok uyuyana, aza (el uyuşması, ayak uyuşması) uyuşmasına iyidir.
- Nezleyi izale eder.
- Göze kuvvet verir.
- Karanfili ezip 10 gram kadarını süt ile yemek; meniyi artırır, şehveti tahrik eder, cinsel gücü artırır.
Şifası
1)      Ağız kokusu: Karanfil çiğnemek ağız içi yaraları iyileştirir, ağız kokusunu giderir.
2)      Diş ağrısı: Karanfil yağı ağrıyan dişe pamukla konur. Karanfil kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve ağız çalkalanır.
3)      Ağız içi iltihabı: Karanfil, kekik ve misvak ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Bu çayla ağız çalkalanır.
4)      Anjin, boğaz iltihabı: Aynı uygulama boğaz iltihabı içinde geçerlidir.
5)      Balgam, öksürük: Karanfil çiçekleri, ıhlamurla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Karanfil, çörekotu, kekik, misvak kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
6)      Doğum kolaylaştırıcı: Karanfil, defne tohumu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak doğuma 10 gün kala 1’er su bardağı içilmeye devam edilir.
7)      Gaz söktürücü: Karanfil, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
8)      Vücudu rahatlatıcı: Karanfil, oğulotuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
9)      İshal: Karanfil içerdiği tanenle kabız yapar. Karanfil kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Mide bulanması ve kusmak için soğuktan meydana gelen ishal için, bir dilim ekmeği ateşe karşı kızartıp bal suyuna bir miktar sirke karıştırıp kızarmış ekmeği içine batırdıktan sonra üzerine dövülmüş karanfili ekip yemelidir.
Karanfilli Kış Çayı   
1 fincan sıcak su + rezene + Bir parça meyan kökü + 1 kaşık ıhlamur + 1 adet çubuk tarçın +2 adet karanfil + 1 çay kaşığı balTüm malzemeler sıcak suyun içine atılır, demlenir, süzüldükten sonra bal ilave edilir.
Saç İçin Karanfil Kürü             
Yarım litre suyun içerisine bir avuç tane karanfil atılıp 24 saat ışık almayan bir yerde bekletilir. (Bekleteceğimiz kabın özellikle cam olması gerekir.) Sonra taneler çıkartılıp bu su haftada en az 4 kez saç diplerine sürülür. Özellikle saç diplerine temas etmesi gerekir. Elimizle masaj yaparak daha da kolay yayabiliriz.
Başka Bir Tarif ; Bir paket karanfil bitkisi, 1 litrelik cam kavanoza konur. Üzerine su eklenerek, üç gün hiç ışık almayacak şekilde karanlık bir ortamda bekletilir. Rengi iyice koyulaşan karışım saçın durulama suyuna karıştırılarak saçlar yıkanır.Sonra yine başka bir kür aynı şekilde uygulanır.Her üç günlük uygulamadan sonra saçların parlaklığının giderek arttığı ve saç dökülmesinde azalma olduğu fark edilir. İki aylık kullanım sonucunda saçlarda gözle görülür derecede değişiklik gözlemlenir. Denemeye değer ne dersiniz?
Araştırmalar:
ABD’nin Kansas Eyaletinin Kansas Devlet Üniversitesi “Kansas State University” tarafından Karanfil tozu, Tarçın tozu, Sarımsak ve Güve otu tozu ile ayrı ayrı E-coli bakterileri ile bulaştırılmış (enfekte edilmiş) çiğ etlerin durumu gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalarda bakterili çiğ etlerin Karanfil tozu ile %99, Tarçın ile %80, Sarımsakla %75 ve Güve otu ile %50 oranında bakterilerin zararsız hale geldiğini tespit etmiştir. Bundan da özellikle çok sıcak olan tropik ve subtropik ülkelerde neden Karanfilin bu kadar çok kullanıldığı anlaşılmaktadır. Çünkü Karanfil taze yiyecekleri uzun süre bozulmadan koruyabilme özelliğine sahiptir.
Açıklama: E-coli bakterileri aslında yediğimiz besinleri parça parça ederek bağırsaklar tarafından sindirilmesine yardımcı olurlar. Fakat yanlış beslenme nedeni ile özelliklede aşırı miktarda et ve et mamulleri yenmesi sonucu E-coli bakterileri azarak hastalık yapar (patojen) bir şekil alır. Bunu ev köpeğine benzetebiliriz. Şayet köpek sağlıklı ise sahibine, ailesine, evine ve hayvanlarına başkalarının zarar vermesini önler. Şayet köpek kuduz olur ise sahibini, ailesini, hayvanlarını ve eşyalarını tanıyamayarak saldırganlaşır ve zararlı olmaya başlar. E-coli bakterileri mantarları virüsleri ve diğer mikropları zararsız hale getirecek özeliktedir. Karanfil dişi, tozu veya esansı her türlü mantara karşı ve özellikle başta dahilen bağırsak ve ağız içi mantarlarına karşı ve haricen de tırnak mantarına karşı esansı günde 3-4defa mantarlı bölgeye sürülür.
Karanfil Çiçeği
Karanfil çiçeği,  ateş düşürür. Terletir, mide üşütmesinden doğan şikâyetleri giderir. Karanfil çiçeğini yemek; kalbe kuvvet verir. Kusmağı ve karın sürmesini giderir. Rahim ağrılarına iyi gelir, fayda eder. Karanfil çiçeğini bal suyuyla içmek; yılan sokmasına iyi gelir. Karındaki solucanı öldürüp sürer. Hamile kadının doğumunu kolaylaştırır.

Yabani karanfilin usaresi yahut sıkılarak elde edilmiş suyu mesane taşı için tecrübe edilmiş bir devadır. İki, üç kaşık kadar içildiğinde mesane taşını parça parça edip bevl ile mesaneden sürer. Karanfil çiçeğini yemekle, sürünmekle ve koklamakla dimağda olan tıkanıkları açar. Balgamdan ve sevdadan olan yürek oynamalarına fayda eder. Burun yollarındaki tıkanıklığı açar. Fakat yemesi acı sevdayı arttırır. Merzancoşla yenilirse ciğer'e fayda ettiği gibi yemek yedikten sonra yemeği hazm etmenizde etikili rol oynar. Diş etlerini sağlamlaştırır. Karanfil çiçeğini bir şişeye koyup üzerine zeytinyağı dökerek on gün güneşte durduktan sonra faydalı bir yağ olur. Bu yağı yılanın soktuğu yere, kuduz ısırmasına sürmeli ve de delikli devamlı akan cerahetler içine aktar etmeli, faydası çoktur.

Karanfil çiçeğini suda kaynatıp ağızda tutmak; diş ağrısına iyi gelir. Bu suda bezi ıslatıp sıcak olarak mafsallar üzerine konulursa, ağrıyı hafifletir, teskin eder. Karanfil çiçeğini taze iken dövüp baştaki yaraya koymak; baştaki yarayı bitiştirir. Karanfil otunu suda kaynatıp şakaklara vursalar baş ağrısını giderir.
Karanfil Yağı
Karanfil tomurcuğu eski Hint ve Çin medeniyetlerinde yoğun bir biçimde kullanılan bir bitkisel şifa ürünü olup Hindistan’dan yedinci – sekizinci yüzyıllarda Anadolu ve Avrupa dahil dünyanın diğer bölgelerine, yayılmıştır.
Karanfilden elde edilen karanfil yağı; kalsiyum , hidroklorik asit, demir, fosfor, sodyum, potasyum, A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Karanfil yağı, kozmetik sanayinde ve parfüm yapımında kullanıldığı gibi bitkisel tedavi amacıyla da oldukça yaygın bir kullanım potansiyeline sahiptir.Karanfil yağı, romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfil yağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır.
Karanfil yağının faydaları arasında, vücut iltihaplarının azaltılmasından da söz etmek gerekir. Karanfil yağının faydalarından bir diğeri de, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek nitelikte olmasıdır. Karanfil yağının faydaları arasında, burun tıkanıklığı, astım, bronşit, grip, soğuk algınlığı, tüberküloz gibi hastalıkların tedavisi yer almaktadır.
Peki belirtilen sağlık sorunlarında karanfil yağından nasıl faydalanılır? Bir bardak su kaynatılır; ve kaynatılmış suyun içerisine on ya da onbeş gram karanfil yağı eklenir. Elde edilen karışım ile buğu yapılması önerilmektedir.
Karanfil yağının faydaları arasında: böcek sokmaları, sivilce tedavisi, akne tedavisi, uçuk, cilt sorunları... gibi etkenler de yer almaktadır. Bu gibi sorunlar için karanfil yağının faydalarından yararlanmak istiyorsanız, karanfil yağının içerisine, bir miktar E vitamini ya da zeytinyağı damlatmalısınız. Karanfil yağının çok güçlü bir yağ olduğunu, ve ciltte bir takım tahrişlere neden olabileceğini; bu nedenle de karanfil yağının yumuşatılması gerektiğini aklınızdan çıkartmamanız gerekmektedir. Elde ettiğiniz karanfil yağı seyreltiğini, cilt probleminizin olduğu bölgeye, pamuk yardımı ile uygulamalısınız...
Karanfil yağı aynı zamanda, kan şekerini de düzenlemektedir. Kan şekerini düzenlemesi için karanfil yağının az miktarda yutulması gerekmektedir.
Sağlığa faydaları;

Eugenol gibi aktif madde içeren karanfil;

1- Çevre kirliliği zehirlenmelerine,

2- Sindirim sistemi kanserlerine,

3- Eklem iltihaplanmalarına karşı koruyucu etkisi vardır,

4- Diş ağrılarına iyi gelir. Eugenol özü, kanal tedavisinde, dolgularda ve diş eti hastalıklarında kullanılır. Antiseptik özelliği vardır. Mikropları öldürür,

5- Karanfil yağı, ağız gargaralarında kullanılır,

6- İltihaplanmaya karşı etkilidir,

7- Ateş düşürür,

8- Öksürük gidericidir, balgam söktürüdür,

9- Ağız kokularına karşı iyi gelir,

10- Sindirim sistemine iyi gelir. Mide gazlarını giderir,

11- Kusmaya karşı etkilidir,

12- İshale iyi gelir,

13- Karanfil emmek alkol arzusunu azaltır,

Karanfil Yağı Neye İyi Gelir ?
Diş Bakımı: Karanfil yağının belki de en önemli kullanım alanlarından bir tanesi de diş bakımıdır. Yağın mikrop öldürücü özellikleri nedeniyle diş ağrısı, boğaz şişliği, diş eti iltihabı, ağız ülseri gibi şikayetlere bitkisel çözüm amacıyla kullanılmaktadır. Karanfilin diş ve ağız bakımında kullanılmasının nedeni ise dişçilikte yoğun olarak ihtiyaç duyulan öjenol bileşiğiniiçermesidir. Boğazın yumuşatılmasında seyreltilmiş karanfil yağı yardımı gargara yapmak çok fayda sağlamaktadır. Diğer yandan ağız kokusu için karanfil yağı ilk akla gelen çözümlerden bir tanesidir.
Çin’de ve Hindistan’da eski çağlarda diş çürüklerini tedavi için karanfil yağı kullanılmıştır. Dişte oluşan oyukların üzerine bir pamuk parçasına emdirilmiş karanfil yapı konulduğunda diş çürümesini durduran etki oluşturmaktadır. Bu nedenle günümüzde bir çok diş macununda karanfil özü kullanılmaktadır. Karanfil yağı ile karıştırılan çinko oksit diş hekimleri tarafından diş dolgusuna alternatif olarak geçici çözüm şeklinde kullanılmaktadır. Bu sayede dolgu yapılmasına olanak olmayan hallerde geçici olarak diş çürümesi durdurulabilmektedir.
Diş ağrısına acil çözüm !Diş ağrısı dayanılması en zor ağrılardan birisidir. Güzel kokusu ve sayısız faydalarıyla karanfil diş ağrısına karşı en etkili çözümlerden biridir. Karanfil tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur. Bu etkilerinden yararlanılarak diş ağrısını kesmekte kullanılır. Bir adet karanfil tohumu ağıza alınır. Ağrıyan çürük dişin yakınına getirilir ve bir süre orada tutulur veya gene piyasada satılan karanfilyağı biraz pamuğun üzerine damlatılır ve pamuk ağrıyan dişe bastırılır.
Enfeksiyonlara Bitkisel Çözüm…
Karanfil yağının ve içerdiği temel bileşen olan öjenol sebebiyle dermatofit enfeksiyonlarınayol açan mantarlar (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) üzerinde kuvvetli etkisi bulunur.

Antiseptik özellikleri nedeniyle, karanfil yağı yara , kesik, uyuz, mantar, mantar enfeksiyonları, isilik, uyuz, vs böcek sokması yaralarının doğal ve bitkisel tedavisi için kullanılabilir. Karanfil yağı doğal haliyle oldukça kuvvetli bir antiseptik etki yaptığı için su ile seyreltilmiş biçimde kullanılmalıdır. Hassas cilt yapısına sahip kişiler kesinlikle karanfil yağı kullanırken dikkatli olsunlar.
Karanfil Yağı ile Sivilceye Doğal Çözüm…
Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce kızarıklıklarını ve sivilcelerin oluşturduğu şişlikleri geçirmek için de karanfil yağı kullanılmaktadır. Diğer taraftan karanfil yağı ciltte oluşan lekeler ve kırışıklıklar için de doğal tedavi amacıyla fayda sağlayan bir bitkisel yağdır.
Karanfil Yağı ile Strese, Uykusuzluğa, Depresyona ve Unutkanlığa Bitkisel Çözüm…
Karanfil yağı hem doğal bir afrodizyak hem de mükemmel bir stres giderici etkisi olan bir bitkisel uçucu yağdır. Zihin açıcı ve dikkat toplamayı kolaylaştırıcı özelliği ile zihinsel yorgunluğu giderir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla uygun miktarlarda tüketilen karanfil yağı zihini açar, berraklaştırır ve unutkanlık, hafıza kaybı, aneksiyetedepresyona sorunu çekenlere yardımcı olur. Diğer yandan uykusuzluk veya uyku bozuklukları çeken kişilerin daha rahat uyku çekebilmeleri amacıyla karanfil yağı tüketmeleri önerilir.
Karanfil Yağı ile Baş Ağrısına Bitkisel Çözüm…
Karanfil yağı tuz ile karıştırılır ve alnına şakak bölgesine uygulandığında, soğutucu-serinletici etki sağlar ve baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur.
Ayrıca hazımsızlığa, arpacık şikayetine, kulak ağrısına, mide bulantısına, öksürüğe, balgama, bronşit , astım, sinüzit gibi solunum yolları hastalıklarına, soğuk algınlığı şikayetlerine iyi gelmektedir. Diğer yandan karanfil yoğu oldukça etkili bir detoks bitkiselürünüdür.
Metabolizma hızını artıran karanfil, çay olarak ta tüketildiğinde zayıflatan çaylar kadar etkili olabilmektedir. Uzak doğu ülkelerinde karanfil yağı, erken boşalma bitkisel tedavisi amacıyla da kullanılmaktadır.
Karanfil yağının saça faydaları:
Saç besleyici ve saçtaki kırılmaları önleyici etkisi nedeniyle saç bakımında karanfil yağından çokça faydalanılır.
Karanfil yağının diğer faydaları şunlardır:
Kozmetikte: Karanfil yağı kozmetik kremler ve losyonlar içerisinde sıklıkla bulunan bir bitki yağıdır. Ayrıca aromaterapi, masaj tedavisi gibi alanlarda da karanfil yağından yararlanılır. Stres nedeniyle oluşan tutulmalar ile kas gerilmelerine ve romatizmal ağrılara iyi gelmektedir.
Karanfil yağı, antiseptik, antiviral ve antifungal (mantar hastalıklarına karşı )kullanılabilen bir yağdır. Bilinen pek çok faydası vardır.
Kullanım Şekli : Dahilen; 1 fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir. Diş ağrılarında pamuk üzerine damlatılarak diş üzerine tatbik edilir.
Masaj için kullanırken, en az 100 cc sabit yağ (susam,tatlı badem vb) ile karıştırılarak kullanılmalıdır.
Karanfil Yağı Hazırlama : Bir kavanoza karanfil doldurulur. Üzerine bitkiyi iyice örtecek kadar zeytinyağı ilave edilir. (yoksa küf oluşur) 2 hafta güneşte ya da sıcak bir yerde durduktan sonra süzülüp tekrar aynı yağın içine yeni bitki eklenir. 2 hafta daha bekletilir. Arada çalkalamakta fayda vardır. Bu süre sonunda süzülen yağ şişelenir.
Yan tesirleri: Yüksek miktarda kullanıldığında zararlıdır. Karanfil yağı saf olarak yüksek dozajda alınır ise zehirlenmeye sebep olabilir. İçerisindeki yüksek miktardaki eterli yağ, epitel dokuyu tahriş eder.
Yüzdeki Kepeklenmeye Karşı Karanfil…                 
Karanfil, içinde bulunan esans çok tesirli maddeler bakımından  sadece, mükemmel bir çiçek değil, “Tıbbi Bitki” olarak da büyük önem ve değer taşır. Karanfilden, pek çok ev ilacı yapılır. Bunlardan birisi de yüzdeki kepeklenme için hazırlanabilinen bir reçetedir.
Uygulama: Bir diş karanfil iyice dövülür toz haline getirilir, bir su bardağı kaynar suda kaynatılır. 10 – 12 dakika sonra, demlenmeye bırakılır, iyice süzülür. Akşamları, yüz, alışılagelmiş şekilde temizlenir. Daha sonra yüze bolca, karanfil suyu sürülür. 30 -35 dakika sonra, yüz bol soğuk suyla yıkanır. Karanfil esansının mikroplara karşı tesiri de vardır. Ciltte beliren kepeklenmeye karşı çok iyi gelen ev reçetesi için küçük bir karanfil yeterlidir.
Başka bir uygulama: Bir diş karanfil, bir su bardağı kaynar suda haşlanır. Karanfilin de öğütüp toz haline getirilmesi gerekir. Hazırlanan çay 10 – 15 dakika demde tutulduktan sonra süzülür. Akşam, yüz iyice temizlenir, karanfil suyu sürülür, 25 – 30 dakika sonra yüz soğuk suyla yıkanır
Karanfil Şurubu Tarifi

25 ml. Kaynar su taze taç yapraklarının üzerine dökülür ve 12 saat bekletilir. Süzgeçten geçirilip 225 gram şeker eklenir ve karıştırılır. Hazır olduğunda cam bir şişede saklanabilir.
Karanfil kökünün etkileri ve faydaları nelerdir?
- Bağırsak solucanı dökücü
- Uyuşturucu
- Tıbbın da kendilerinden öğrendiği gibi Amerikan yerlileri karanfil kökünün bağırsak solucanlarını dökücü etkisini biliyorlardı.
- Uygun dozlarda verildiğinde ve güçlü bir müshil ile desteklendiğinde, çocuklar ve erişkinlerde çok etkili olduğu görülmüştür. Genellikle taze kök gövde kaynatması tercih edilir, ama kurutulup toz haline getirilmiş kök gövde de yaygın olarak kullanılmıştır.
Uyarı: Karanfil kökü kalbin hızlı atması, sersemlik ve tembellik gibi yan etkiler yapabilir. Aşırı doz ölüme neden olabilir! Tıbbi denetim olmadan kullanılması tavsiye edilmez ! 
Karanfilli Tarçınlı Kek 
Malzemeler: 6 yumurta + 6 kahve fincanı un + 6 kahve fincanı şeker +1 küçük paket margarin (125 gram) + yarım kahve kaşığı dövülmüş karanfil + 1 kahve kaşığı tarçın + 1 kahve kaşığı limon suyu ve rendesi +1 kahve kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:Kalıp yağlanır, unlanır, fırın önceden ısıtılır. Yumurtalar ile şeker koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Limon suyu ve kabuğu rendesi ilave edilir. Elenmiş un, kakao, karanfil, tarçın, kabartma tozu, erimiş yağ konup çarpmadan karıştırılır. Kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirilir, soğuyunca kalıptan çıkarılır, üzerine vanilyalı pudra şekeri elenerek servis yapılır.
Karanfil
Yârin dudağından getirilmiş
Bir katre alevdir bu karanfil,
Gönlüm acısından bunu bildi!

Düştükçe vurulmuş gibi, yer yer
Kızgın kokusundan kelebekler;
Gönlüm ona pervane kesildi.
 Ahmet Haşim
Şarkılara, şiirlere, Osmanlı’da çinilere, kilimlere, halılara konu ve desen olan, yiyeceklerimize lezzet katan, şifa dolu, harika kokulu Karanfil’in hayatımızdaki önemli yerini lâyıkıyla alması dilek ve temennilerimle…
Sıhhatle ve sevgiyle kalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here